Previous
Next

Referentieproject: VUmc Amsterdam

Wellicht herinnert u zich nog de beelden op het journaal van lange rijen ziekenauto’s voor het VU ziekenhuis in Amsterdam. Van patiënten die geëvacueerd moesten worden en overgebracht naar andere ziekenhuizen. Een enorme operatie. Op 8 september 2015 sprong namelijk een grote waterleiding in de buurt van het VU medisch centrum in Amsterdam. Met als gevolg dat het ketelhuis van het ziekenhuis onder water kwam te staan en veel essentiële techniek niet meer werkte.

Alle apparatuur die zorgde voor onder meer luchtbehandeling en klimaatbeheersing was zwaar beschadigd door de wateroverlast. Chainless en ReMe Techniek waren twee van de externe partijen die het VUmc hebben geholpen om in 2 weken tijd, het ziekenhuis weer operationeel te krijgen. Zo werd een nood regelkast geïnstalleerd om proef te draaien en alle regeltechniek weer draaiend te krijgen. Inmiddels is er een compleet nieuwe regelkast ingericht, de regeltechniek geïmplementeerd en alle veldapparatuur vervangen. Onder meer stoomvormers, warm tapwater, drinkwater, CV en luchtbehandeling worden ermee aangestuurd.

Innovatieve regelkast

De nieuwe regelkast is de spil in het web van de regeltechniek. De regelkast is bijvoorbeeld uitgerust met een touchscreen waarop realtime te zien is hoe de processen lopen. Dat is een grote vooruitgang. Ziekenhuizen hebben te maken met steeds strengere wetgeving op het gebied van klimaatbeheersing. Denk hierbij aan steriele ruimtes en operatiekamers.

Previous
Next

Partnership VUmc en Chainless

De afdeling Beheer en Onderhoud van het VUmc streeft naar een langdurig partnership met de bedrijven waar ze mee samenwerkt. Volgens beheerder en leidinggevende van deze afdeling, bevalt de samenwerking met Chainless uitstekend. Zo is Chainless sterk in oplossingen, denken ze mee en hebben ze de nodige technische know how. Daarnaast zijn de lijnen kort en kan met Chainless snel geschakeld worden.

Een volgend project dat Chainless gaat implementeren voor het VUmc is het site management systeem. Het VUmc wil minder afhankelijk worden van hardware leveranciers en gaat daarom een open source systeem voor de regeltechniek implementeren. Zo kan apparatuur van meerdere verschillende leveranciers ingezet worden voor het beheer van het gebouw.