gebouwautomatisering

/ GEBOUWAUTOMATISERING

Wat is gebouwautomatisering?

Met gebouwautomatisering wordt een gebouw digitaal aangestuurd. Dat kan zelfs op afstand. Installatiesystemen kunnen op een slimme manier met elkaar communiceren, doordat ze softwarematig aan elkaar worden gekoppeld. Gebouwen worden dan ook steeds meer smart buildings, die een veilige en comfortabele plek bieden aan de gebruikers. Verlichting en zonwering zijn voorbeelden van zaken die automatisch aangestuurd kunnen worden. Gebouwautomatisering zorgt ervoor dat een gebouw zich als het ware automatisch aanpast aan de gebruikers. Als een ruimte niet wordt gebruikt dan schakelt de verlichting uit en als de zon een kantoor te veel opwarmt, zakt de zonwering naar beneden. Ook het regelen van het binnenklimaat en ventilatie kan zonder handmatige tussenkomst ingesteld worden.

Wat doet een gebouwbeheersysteem?

Duurzaamheid is een van de grote voordelen van gebouwautomatisering. Onnodig energieverbruik wordt voorkomen door alles binnen een gebouw zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. Door verwarming, koeling en ventilatie in te regelen, bespaar je een hoop energie. In de avonduren, of als een ruimte niet wordt gebruikt, gaat de verwarming automatisch een standje lager. Daarnaast is het energieverbruik inzichtelijk en weet je snel waar snel besparingen kunnen worden behaald.

Gebouwautomatisering zorgt dus veel gebruiksgemak. Alle installaties communiceren immers met elkaar en nemen veel werk uit handen. Gaat er toch iets mis dan kun je op afstand ingrijpen. Gewoon via een app op je smartphone. Via Internet of Things kunnen steeds meer apparaten op afstand via het internet met elkaar praten.

Een ander voordeel is dat het werk en leefklimaat voor de gebruikers van een gebouw er enorm op verbeterd. Doordat software veel verschillende data bijhoudt en er op bijstuurt is het binnenklimaat altijd van hoge kwaliteit.

klimaatcontrole chainless sense
De Chainless Sense monitoort continu het klimaat in een ruimte

Dezelfde taal spreken

De software engineers van Chainless zorgen ervoor dat de verschillende systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren en dezelfde taal spreken. Dat doen ze voor kantoorgebouwen, maar ook voor ziekenhuizen en kerkgebouwen. Zo heeft Chainless bijvoorbeeld de Sense ontwikkeld, een apparaatje dat continu de luchtkwaliteit monitort, maar ook een energie dashboard dat realtime inzicht geeft in energieverbruik van meerdere locaties.

De ontwikkelingen binnen gebouwautomatisering staan zeker niet stil en er komen steeds meer nieuwe toepassingen. Een garagedeur die automatisch opengaat als het kenteken van je auto wordt herkent of automatisch sluitende gordijnen als het avond wordt.

Wilt u ook aan de slag met gebouwautomatisering en de mogelijkheden ontdekken voor uw kantoor, ziekenhuis of gebouw? Neem dan gerust contact op. We staan u graag te woord.

/ INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

/ ONZE PARTNERS

/ LAATSTE NIEUWS

Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.