software engineering gebouwbeheer

/ Software engineering

Voor een optimaal werkend gebouwbeheersysteem

Voor het beheren van gebouwen is naast hardware ook software nodig. Hardware als een HVAC installatie regelt bijvoorbeeld de warmte, ventilatie en de koeling van een gebouw. Software stuurt deze hardware aan. Chainless is gespecialiseerd in software engineering; het ontwerpen, realiseren en testen van software voor gebouwbeheersystemen. Door het voortdurend meten van verschillende waarden als temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 worden installaties aangestuurd.

De software engineers van Chainless werken merk onafhankelijk. Onze kracht ligt in het verbinden en laten praten van verschillende hardware en gebouwbeheersystemen. Op basis van verschillende protocollen realiseren we koppelingen tussen diverse systemen. Zo wordt altijd de meest geschikte oplossing ontwikkeld.

Chainless is partner van kwaliteitsmerken als Distech Controls, Tridium Niagara 4, Centraline by Honeywell en iSMA by Innon en Siemens.

Software engineering en leefklimaat

Aan klimaatbeheersing worden steeds hogere eisen gesteld. Zeker voor bijvoorbeeld operatiekamers en andere ruimtes in ziekenhuizen gelden strenge eisen. Bacteriën mogen natuurlijk geen vrij spel hebben en de luchtkwaliteit moet steeds dezelfde kwaliteit hebben.

Het goed ventileren van een ruimte staat volop in de belangstelling. In bijvoorbeeld klaslokalen waar niet goed geventileerd kan worden, kunnen virussen zich veel sneller verspreiden.

Chainless sense

De Chainless Sense is een mooi voorbeeld van hoe software engineering slim kan worden ingezet. Het apparaatje meet voortdurend waardes in een ruimte. Aan de hand van de kleur die de Sense laat zien, weet je hoe het met de kwaliteit van het binnenklimaat is gesteld. Als de CO2 norm dreigt  overschreden te worden, stuurt de Chainless Sense een signaal naar de installatie om actie te ondernemen.

Zo worden gebouwen steeds slimmer. Als een vergaderruimte niet wordt gebruikt, kan de verlichting automatisch worden gedimd en de verwarming een paar graden lager worden gezet. Steeds meer apparaten zijn met het internet verbonden. Dit wordt ook wel Het Internet of Things (IoT) genoemd.

Internet of Things

Het IoT omvat apparaten die een computerchip of sensoren aan boord hebben, die data naar de cloud kunnen sturen. Deze slimme apparaten kunnen bijvoorbeeld de omgeving monitoren en zelf actie ondernemen op basis van gegevens die ze ontvangen. Voorbeelden van dit soort slimme apparaten zijn webcams, horloges, thermostaten, maar ook moderne koelkasten en auto’s zijn voorzien van chips en sensoren. Zelfs bedden worden slim. In ziekenhuizen staan al bedden, die patiënten kunnen omdraaien.

software engineering

Software engineering is complex

Software wordt complexer, er is immers steeds meer data beschikbaar. Het is de uitdaging om software inzichtelijk en begrijpelijk te houden. Chainless maakt daarom gebruik van open source software, zodat de software flexibel en vrij programmeerbaar is. Chainless heeft zelf drivers ontwikkeld zodat verschillende merken met elkaar kunnen communiceren. Een hardware controller en software driver worden dan geconverteerd naar protocollen zoals bijvoorbeeld BACnet/IP. 

Meer weten over onze kettingloze oplossingen?

Met software engineering kan flink op energiekosten worden bespaard. Voor de woonketen Kwantum ontwikkelde Chainless een energiedashboard dat realtime inzicht geeft in het energieverbruik van de 100 vestigingen. Het dashboard laat zien waar besparingen mogelijk zijn en hoe vestigingen scoren ten opzichte van elkaar.  Je leest hier meer over dit energiedashboard.

Meer weten over wat Chainless kan betekenen op het gebied van software engineering? Neem gerust contact met ons op.

software engineering BMS

/ INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

/ ONZE PARTNERS

/ LAATSTE NIEUWS

Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.