/ Gezond Binnenklimaat
Op weg naar een gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is essentieel in verschillende soorten gebouwen – van kantoren en ziekenhuizen tot kantines en andere openbare ruimtes. Het heeft een directe invloed op onze gezondheid, welzijn en productiviteit, en mag niet worden onderschat. Maar wat zijn de fundamentele kenmerken van een gezond binnenklimaat, hoe meet je dat en wat is de rol die een Gebouw Beheer Systeem (GBS) daarin kan spelen.
Voorwaarden voor een gezond binnenklimaat
- Een goede luchtkwaliteit is cruciaal. Dit betekent het minimaliseren van luchtverontreinigende stoffen zoals stof, rook, chemische dampen, en het handhaven van een goede ventilatie om een constante toevoer van frisse lucht te garanderen.
- De ideale temperatuur in een gebouw ligt meestal tussen de 19 en 22 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen en de kleding van de werknemers.
- Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Te droge of te vochtige lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals droge ogen, keelpijn, allergieën en ademhalingsproblemen.
- Ook goede verlichting is erg belangrijk.Natuurlijk licht wordt als het meest prettig ervaren beschouwd, waarbij het belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen de intensiteit van licht en warmte. Zonwering kan het lichtniveau reguleren en ongewenste warmte van de zon verminderen.
Hoe wordt een gezond binnenklimaat gemeten?
De rol van een GBS Systeem
Een gebouwbeheersysteem kan een cruciale rol spelen bij het handhaven van een gezond binnenklimaat. Zo’n systeem maakt gebruik van een reeks sensoren en apparaten om voortdurend de klimaatomstandigheden binnen het gebouw te monitoren.
Dankzij de geavanceerde software kan het GBS niet alleen de huidige omstandigheden meten, maar ook voorspellen en automatisch aanpassingen doen om het binnenklimaat te optimaliseren. Bovendien kan het systeem ook meldingen sturen wanneer de omstandigheden buiten de ingestelde parameters vallen, zodat er snel actie kan worden ondernomen.
Daarnaast helpt een GBS met het efficiënt beheren van energie, wat bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het systeem kan bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning automatisch aanpassen op basis van de bezettingsgraad van het gebouw of de weersomstandigheden, wat helpt om energieverspilling te voorkomen.
Tenslotte kan een GBS ook helpen om te voldoen aan de wettelijke eisen voor binnenklimaat in gebouwen. Het systeem kan gedetailleerde rapporten leveren over het leefklimaat, wat nuttig kan zijn bij inspecties of audits.
De 9 principes van een gezond gebouw
In het streven naar gezondere werk- en leefomgevingen zijn de ‘9 principes voor een gezond gebouw’ een goed uitgangspunt. Deze principes zijn gedetailleerd uitgewerkt in “Healthy Buildings: How Indoor Spaces Drive Performance and Productivity“ van Dr. Allen (Harvard Business School) en belangrijk bij zowel het ontwerp van nieuwe gebouwen als het aanpassen van bestaande.
Door het integreren van slimme technologieën kan niet alleen een comfortabele en productieve omgeving gecreëerd worden, maar ook het ziekteverzuim aanzienlijk verminderen. Onderzoek wijst uit dat gezonde gebouwen een direct positief effect hebben op de gezondheid van medewerkers, wat leidt tot minder verzuim.
De 9 principes en hoe smart buildings eraan kunnen bijdragen zetten we hieronder op een rij:
- Luchtkwaliteit: Toepassing van emissiearme materialen en handhaving van een optimale luchtvochtigheid middels een gebouwbeheersysteem.
- Stof en ongedierte: Efficiënte reiniging met geavanceerde filters, ondersteund door automatisering.
- Verlichting en uitzicht: Optimaal gebruik van daglicht en energiezuinige, slimme verlichting en zonwering.
- Vocht: Automatische detectie en beheersing van vocht en schimmelvorming.
- Lawaai: Gebruik van slimme isolatie en geluidsbeheersingstechnologieën.
- Veiligheid en security: Geïntegreerde veiligheidssystemen voor een continue bewaking.
- Thermische gezondheid: Geautomatiseerde temperatuur- en vochtigheidsregeling voor comfort.
- Ventilatie: HVAC installaties die de luchtkwaliteit actief monitoren en reguleren.
- Waterkwaliteit: Continue monitoring en zuivering van water via geavanceerde systemen.
Deze principes, gecombineerd met de nieuwste technologieën in gebouwbeheer en automatisering, bevorderen niet alleen een gezonde leef- en werkomgeving, maar dragen ook bij aan het terugdringen van ziekteverzuim. Dit benadrukt nog maar eens het belang van een holistische benadering van gebouwontwerp en -beheer voor zowel de gezondheid als de productiviteit van de gebruikers.
Kies voor een gezond binnenklimaat
Het handhaven van een gezond binnenklimaat kantoor is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van uw werknemers. Door aandacht te besteden aan luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid, en door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals een GBS, kunt u een aangename en gezonde werkomgeving creëren.
Door het binnenklimaat van gebouwen actief te beheren en te optimaliseren, kunt u investeren in de gezondheid en productiviteit van uw werknemers en ziekteverzuim terug dringen. Een investering die altijd loont!
Daarnaast helpt een GBS met het efficiënt beheren van energie, wat bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het systeem kan bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning automatisch aanpassen op basis van de bezettingsgraad van het gebouw of de weersomstandigheden, wat helpt om energieverspilling te voorkomen.
Tenslotte kan een GBS ook helpen om te voldoen aan de wettelijke eisen voor binnenklimaat in gebouwen. Het systeem kan gedetailleerde rapporten leveren over het leefklimaat, wat nuttig kan zijn bij inspecties of audits.
Chainless biedt oplossingen
De software engineers houden zich dagelijks bezig met het optimaliseren en ontwikkelen van gebouwbeheersystemen. Dat doen we voor kantoren, voor ziekenhuizen en andere ruimten. We stellen alles in het werk voor een gezond leefklimaat en het bedenken van slimme oplossingen.
/ LAATSTE NIEUWS
Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.
(C) EMS en de weg naar een GACS-proof systeem
Deze in huis ontwikkelde EMS-applicatie van Chainless is ontworpen op basis van Niagara. Het betreft een toekomstbestendige applicatie ontwikkeld op niveau klasse A. Door ook de gebruiksrichtlijnen in overeenstemming met NEN-EN-ISO 51000:2018.
Hoe Chainless maatschappelijk verantwoord wil ondernemen
Voor Chainless is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijk en integraal onderdeel van hoe we omgaan met klanten, medewerkers en de planeet waarop we leven. Op zoveel mogelijk fronten willen we een positieve impact maken en naar duurzame groei streven.
Nieuwe Chainless vestiging
Chainless de sleutel gekregen van hun tweede vestiging in het Soetelieve Business Center in ’s Hertogenbosch. Naast het kantoor in Assen is het bedrijf nu ook in het zuiden van Nederland vertegenwoordigd. We heten u graag van harte welkom.