gezond binnenklimaat kantoor

/ Gezond Binnenklimaat

Op weg naar een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is essentieel in verschillende soorten gebouwen – van kantoren en ziekenhuizen tot kantines en andere openbare ruimtes. Het heeft een directe invloed op onze gezondheid, welzijn en productiviteit, en mag niet worden onderschat. Maar wat zijn de fundamentele kenmerken van een gezond binnenklimaat, hoe meet je dat en wat is de rol die een Gebouw Beheer Systeem (GBS) daarin kan spelen.

Voorwaarden voor een gezond binnenklimaat

Er zijn een aantal essentiële voorwaarden voor een gezond binnenklimaat:

Hoe wordt een gezond binnenklimaat gemeten?

Het meten van de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid kan eenvoudig worden gedaan met de juiste apparatuur. Luchtkwaliteitssensoren kunnen de aanwezigheid van luchtverontreinigende stoffen detecteren, terwijl temperatuur- en vochtigheidsmeters de huidige omstandigheden in de ruimte kunnen meten. Het is belangrijk om regelmatig metingen uit te voeren en deze over de tijd te volgen, zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.
software engineering gebouwbeheer

De rol van een GBS Systeem

Een gebouwbeheersysteem kan een cruciale rol spelen bij het handhaven van een gezond binnenklimaat. Zo’n systeem maakt gebruik van een reeks sensoren en apparaten om voortdurend de klimaatomstandigheden binnen het gebouw te monitoren.

Dankzij de geavanceerde software kan het GBS niet alleen de huidige omstandigheden meten, maar ook voorspellen en automatisch aanpassingen doen om het binnenklimaat te optimaliseren. Bovendien kan het systeem ook meldingen sturen wanneer de omstandigheden buiten de ingestelde parameters vallen, zodat er snel actie kan worden ondernomen.

Daarnaast helpt een GBS met het efficiënt beheren van energie, wat bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het systeem kan bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning automatisch aanpassen op basis van de bezettingsgraad van het gebouw of de weersomstandigheden, wat helpt om energieverspilling te voorkomen.

Tenslotte kan een GBS ook helpen om te voldoen aan de wettelijke eisen voor binnenklimaat in gebouwen. Het systeem kan gedetailleerde rapporten leveren over het leefklimaat, wat nuttig kan zijn bij inspecties of audits.

De 9 principes van een gezond gebouw

In het streven naar gezondere werk- en leefomgevingen zijn de ‘9 principes voor een gezond gebouw’ een goed uitgangspunt. Deze principes zijn gedetailleerd uitgewerkt in “Healthy Buildings: How Indoor Spaces Drive Performance and Productivity van Dr. Allen (Harvard Business School) en belangrijk bij zowel het ontwerp van nieuwe gebouwen als het aanpassen van bestaande.

Door het integreren van slimme technologieën kan niet alleen een comfortabele en productieve omgeving gecreëerd worden, maar ook het ziekteverzuim aanzienlijk verminderen. Onderzoek wijst uit dat gezonde gebouwen een direct positief effect hebben op de gezondheid van medewerkers, wat leidt tot minder verzuim.

De 9 principes en hoe smart buildings eraan kunnen bijdragen zetten we hieronder op een rij:

Deze principes, gecombineerd met de nieuwste technologieën in gebouwbeheer en automatisering, bevorderen niet alleen een gezonde leef- en werkomgeving, maar dragen ook bij aan het terugdringen van ziekteverzuim. Dit benadrukt nog maar eens het belang van een holistische benadering van gebouwontwerp en -beheer voor zowel de gezondheid als de productiviteit van de gebruikers.

Kies voor een gezond binnenklimaat

Het handhaven van een gezond binnenklimaat kantoor is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van uw werknemers. Door aandacht te besteden aan luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid, en door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals een GBS, kunt u een aangename en gezonde werkomgeving creëren.

Door het binnenklimaat van gebouwen actief te beheren en te optimaliseren, kunt u investeren in de gezondheid en productiviteit van uw werknemers en ziekteverzuim terug dringen. Een investering die altijd loont!

Daarnaast helpt een GBS met het efficiënt beheren van energie, wat bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het systeem kan bijvoorbeeld de verwarming of airconditioning automatisch aanpassen op basis van de bezettingsgraad van het gebouw of de weersomstandigheden, wat helpt om energieverspilling te voorkomen.

Tenslotte kan een GBS ook helpen om te voldoen aan de wettelijke eisen voor binnenklimaat in gebouwen. Het systeem kan gedetailleerde rapporten leveren over het leefklimaat, wat nuttig kan zijn bij inspecties of audits.

Chainless biedt oplossingen

De software engineers houden zich dagelijks bezig met het optimaliseren en ontwikkelen van gebouwbeheersystemen. Dat doen we voor kantoren, voor ziekenhuizen en andere ruimten. We stellen alles in het werk voor een gezond leefklimaat en het bedenken van slimme oplossingen. 

/ INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

/ ONZE PARTNERS

/ LAATSTE NIEUWS

Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.

Chainless 's-Hertogenbosch

Nieuwe Chainless vestiging

Chainless de sleutel gekregen van hun tweede vestiging in het Soetelieve Business Center in ’s Hertogenbosch. Naast het kantoor in Assen is het bedrijf nu ook in het zuiden van Nederland vertegenwoordigd. We heten u graag van harte welkom.

Lees meer >
gebouwbeheer software

Gebouwbeheer software

Om gebouwen slimmer en efficiënter te maken, ontwikkelt Chainless innovatieve gebouwbeheer software. Slimme software integreert diverse systemen in een gebouw, van verlichting tot verwarming. Voor efficiënte gebouwen en een duurzame toekomst.

Lees meer >

Whitepaper Smart Buildings

Ontdek waarom slimme gebouwen zo in de belangstelling staan, wat een Smart Building oplevert en wat de belangrijkste trends voor de komende jaren zijn.

Gijs Erisman

Gijs Erisman Chainless

In februari 2020 ben ik begonnen als Sales Manager aan een nieuwe uitdaging binnen Chainless. Commercie is waar ik energie van krijg en mijn passie voor het vak naar bovenkomt. In combinatie met de regeltechniek is dat voor mij een geweldige drijfveer.

Na een jaar in de functie als Sales Manager waarin we als Chainless team grote successen hebben gekend, ben ik binnen Chainless doorgegroeid naar Operations Manager. Naast de mooie groei die wij als bedrijf sinds 2020 hebben ingezet heb ik mij persoonlijk ook mogen ontwikkelen. Een reden te meer om je thuis te voelen bij dit jonge en dynamische bedrijf wat echt wel een autoriteit is geworden in de markt. Hier werken we met elkaar dan ook elke dag aan, waarin elke collega belangrijk is om het teambelang te doen slagen.

Waar ik trots op ben
Na iets meer dan 2 jaar kan ik wel zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen binnen Chainless wat we inmiddels bereikt hebben. En daarmee bedoel ik eigenlijk ook wat wij voor de klanten en relaties hebben kunnen doen. Projecten en de ontzorging van A tot Z, oplossingen gebracht waar anderen opgaven, internationaal onze stappen gezet, Chainless product ontwikkeld omdat dit een eindgebruiker kon helpen en inmiddels uitgegroeid tot die partner waar iedereen op kan bouwen.

– Als commercieel succes; dan kijk ik toch ook naar de cijfers en hebben we het jaar 2020 een groei van 55% gerealiseerd en in het jaar 2021 een groei van 43%. Waarin we voor 2022 uitkijken naar een groei van 24%.

– Als bedrijf succes; Ons weten te profileren als solutions partner een partner die altijd een oplossing vind. Zo ook voor een relatie het VUmc, waar we al jaren een loyale partner zijn.

– Als team succes; we als team hebben geslaagd om een grote tender te winnen, en we het nieuwe Research and Development Ziekenhuis mogen maken.

Waar ik voor sta
Altijd open, eerlijk en transparant een gesprek voeren, waarin de klant centraal staat. Waardoor de verwachting ook het resultaat wordt en we allemaal het beste nastreven. “zeg wat je doet, doe wat je zegt”.

Met veel plezier, humor en passie altijd de beste oplossing nastreven voor elk project en voor elke klant.

Hoe ik bij Chainless terecht ben gekomen?
Ik heb Chainless in 2018-2019 leren kennen, ik was in die tijd Area Sales Manager voor Sontay. Een Engels bedrijf in veldapparatuur voor de gebouwautomatisering. Bart en Gerwin de twee eigenaren waren een relatie van mij die ik geregeld bezocht.

Halverwege 2019 veranderde een verkoopgesprek in een soort van sollicitatie gesprek. De heren gaven aan mij graag als commerciële collega bij hun team te willen voegen. Gerwin maakte een opmerking die me nog geregeld voorbij flitst; “je bent de eerste commerciële vent waar ik geen kippenvel bij krijg”.

Na een aantal maanden van leuke gesprekken over toekomst, visie, doelen en waar staat Chainless over 5 jaar. Ben ik in februari 2020 de uitdaging aangegaan en wat heet een uitdaging! Nog elke dag met veel plezier, passie en energie draag ik een stukje bij aan dit geweldige team en bedrijf.