Breeam certificering

/ BREEAM EN DUURZAME GEBOUWEN

Breeam betekenis

Breeam is een certificering methode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Deze certificering wordt wereldwijd in meer dan 80 landen gebruikt. Breeam is een afkorting van ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method‘.

wat is BreaamMet Breeam kunnen gebouwen en projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid. De methode kent vier keurmerken, voor nieuwbouwprojecten, voor bestaande gebouwen (In-Use), voor sloop- en demontage projecten en voor gebieden. Voor nieuwe en bestaande gebouwen kun je bijvoorbeeld denken aan kantoren, winkels, scholen en bedrijfsgebouwen.

Waarom BreEam?

Projecten met een Breeam certificering, voldoen aan tenminste vier criteria; duurzaam, kosten en energiebesparend, gezond en toekomstbestendig.

1.Duurzame projecten en gebouwen

Een Breeam certificaat geeft inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van projecten gebouwen. Zo wordt er niet alleen naar energieverbruik gekeken, maar ook of materialen duurzaam en circulair zijn. Ook de omgeving wordt meegenomen in de duurzaamheidsanalyse. Breeam is een internationaal erkende certificering en zorgt voor een goed en groen imago van gebouwen. Het certificaat laat zien dat je als organisatie serieus bezig ben met duurzaamheid.

2. Kostenbesparing

Met een duurzaam gebouw bespaar je flink op kosten als energie en onderhoud. Gebouwen voorzien van Breeam certificaat kunnen daarnaast aanspraak maken op verschillende subsidieregelingen. Duurzame gebouwen kennen een hogere waarde en zijn erg in trek bij huurders en gebruikers, omdat het er fijn wonen en werken is.

Om de energie efficiency van een gebouw te meten en de prestaties te borgen heeft Chainless een Energie Dashboard ontwikkeld. Hiermee kan het energieverbruik gemonitord worden en waar nodig actie worden ondernomen. Lees hier hoe woonketen Kwantum dit dashboard succesvol inzet.

Energie besparen bedrijven
Kosten inzichtelijk met het Energie Dashboard

3. Breeam: Voor een Gezond binnenklimaat

In gebouwen die voorzien zijn van een Breeam certificaat is het gezond wonen, werken en leven. Doordat ventilatie, licht, warmte en koeling goed op elkaar zijn afgestemd kennen deze gebouwen een gezond binnenklimaat. Met als bijkomend voordeel dat wen gezonde werkomgeving voor een lager ziekteverzuim zorgt.

Chainless maakt slimme software oplossingen die zorgen voor een optimaal leefklimaat. Op basis van data kan bijvoorbeeld een HVAC installatie worden aangestuurd.
Een VAV is een mooi voorbeeld van een manier om voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Een Variable Air Volume-systeem is een luchtbehandelingssysteem dat gekoelde lucht, afhankelijk van de temperatuur in een ruimte, variabel kan toevoeren. Waarbij het gebruik maakt van toevoerlucht en retourlucht. Sensoren meten de luchtkwaliteit en voeren indien nodig meer of minder verse lucht toe.

4. Toekomstbestendig

De eisen die Breeam stelt aan duurzame projecten liggen hoger dan de wettelijke normen. Zo is een project of gebouw klaar voor de toekomst en kan het jaren mee. Het laat ook zien dat je echt begaan bent met mens en milieu. In de toekomst zullen steeds meer gebouwen, kantoren, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen zelf hun eigen energie opwekken. Nu al staan zogenaamde nul-op-de-meter woningen volop in de belangstelling.

Weten hoe Chainless kan bijdragen bij het ontwikkelen van slimme gebouwen? Neem dan contact op. Of neem een kijkje bij onze referenties.

wat zijn Breeam richtlijnen

BREEAM hanteert richtlijnen die worden gebruikt om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te beoordelen. Deze richtlijnen kunnen per versie van BREEAM verschillen, maar over het algemeen omvatten ze de volgende aspecten:

Energie-efficiëntie: Beoordeling van het energieverbruik van het gebouw, de efficiëntie van de installaties en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Watergebruik: Evaluatie van het waterverbruik in het gebouw, met aandacht voor efficiënte sanitaire voorzieningen, regenwaterbeheer en hergebruik van water.

Materiaalgebruik: Beoordeling van de gebruikte materialen in termen van duurzaamheid, herkomst, recyclebaarheid en het verminderen van milieubelasting.

Afvalbeheer: Bevordering van effectief afvalbeheer tijdens de bouw- en gebruiksfase van het gebouw, inclusief recycling en minimalisatie van afval.

Ecologie: Bevordering van biodiversiteit en bescherming van natuurlijke habitats rondom het gebouw, evenals het minimaliseren van negatieve milieueffecten op het ecosysteem.

Gezondheid en welzijn: Beoordeling van de kwaliteit van het binnenmilieu, inclusief luchtkwaliteit, verlichting, akoestiek, thermisch comfort en ergonomie.

Transport: Bevordering van duurzame vervoerswijzen, zoals het stimuleren van fietsen, openbaar vervoer en elektrisch vervoer, en het verminderen van de impact van het gebouw op het verkeer.

Management: Evaluatie van het beheer van het gebouw op het gebied van duurzaamheid, inclusief beleid, monitoring, onderhoud en betrokkenheid van gebruikers.

Daarnaast kan elke versie van BREEAM aanvullende categorieën en richtlijnen bevatten, afhankelijk van specifieke regionale of project gerelateerde aspecten. Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de toepasselijke BREEAM-versie te raadplegen voor gedetailleerde informatie.

Veelgestelde vragen over BREEAM

Breeam is de afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method.Het is een certificering methode voor duurzaam gebouwde omgevingen. De Breeam certificering wordt wereldwijd gebruikt. Zo kunnen gebouwen en projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.

Over het algemeen omvatten de Breem richtlijnen de volgende aspecten:

  • De energie-efficiëntie van een gebouw, de installaties en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
  • Het watergebruik in het gebouw, als sanitaire voorzieningen, beheer van regenwater en hergebruik van water.
  • Welke materialen worden gebruikt in termen van duurzaamheid, herkomst en recyclebaarheid.
  • Bevordering van effectief afvalbeheer tijdens de bouw- en gebruiksfase van het gebouw.
  • Het minimaliseren van negatieve milieueffecten op het ecosysteem en de bevordering van biodiversiteit.
  • De kwaliteit van het binnenklimaat; luchtkwaliteit, verlichting, akoestiek en ergonomie.
  • Bevordering van duurzaam vervoer, zoals het stimuleren van fietsen, openbaar vervoer en elektrisch vervoer, en het verminderen van de impact van het gebouw op het verkeer.

Projecten met een Breeam certificering, voldoen aan tenminste vier criteria; duurzaamheid, energiebesparend, gezond binnenklimaat en toekomstbestendig.

/ LAATSTE NIEUWS

Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.

Gijs Erisman

Gijs Erisman Chainless

In februari 2020 ben ik begonnen als Sales Manager aan een nieuwe uitdaging binnen Chainless. Commercie is waar ik energie van krijg en mijn passie voor het vak naar bovenkomt. In combinatie met de regeltechniek is dat voor mij een geweldige drijfveer.

Na een jaar in de functie als Sales Manager waarin we als Chainless team grote successen hebben gekend, ben ik binnen Chainless doorgegroeid naar Operations Manager. Naast de mooie groei die wij als bedrijf sinds 2020 hebben ingezet heb ik mij persoonlijk ook mogen ontwikkelen. Een reden te meer om je thuis te voelen bij dit jonge en dynamische bedrijf wat echt wel een autoriteit is geworden in de markt. Hier werken we met elkaar dan ook elke dag aan, waarin elke collega belangrijk is om het teambelang te doen slagen.

Waar ik trots op ben
Na iets meer dan 2 jaar kan ik wel zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen binnen Chainless wat we inmiddels bereikt hebben. En daarmee bedoel ik eigenlijk ook wat wij voor de klanten en relaties hebben kunnen doen. Projecten en de ontzorging van A tot Z, oplossingen gebracht waar anderen opgaven, internationaal onze stappen gezet, Chainless product ontwikkeld omdat dit een eindgebruiker kon helpen en inmiddels uitgegroeid tot die partner waar iedereen op kan bouwen.

– Als commercieel succes; dan kijk ik toch ook naar de cijfers en hebben we het jaar 2020 een groei van 55% gerealiseerd en in het jaar 2021 een groei van 43%. Waarin we voor 2022 uitkijken naar een groei van 24%.

– Als bedrijf succes; Ons weten te profileren als solutions partner een partner die altijd een oplossing vind. Zo ook voor een relatie het VUmc, waar we al jaren een loyale partner zijn.

– Als team succes; we als team hebben geslaagd om een grote tender te winnen, en we het nieuwe Research and Development Ziekenhuis mogen maken.

Waar ik voor sta
Altijd open, eerlijk en transparant een gesprek voeren, waarin de klant centraal staat. Waardoor de verwachting ook het resultaat wordt en we allemaal het beste nastreven. “zeg wat je doet, doe wat je zegt”.

Met veel plezier, humor en passie altijd de beste oplossing nastreven voor elk project en voor elke klant.

Hoe ik bij Chainless terecht ben gekomen?
Ik heb Chainless in 2018-2019 leren kennen, ik was in die tijd Area Sales Manager voor Sontay. Een Engels bedrijf in veldapparatuur voor de gebouwautomatisering. Bart en Gerwin de twee eigenaren waren een relatie van mij die ik geregeld bezocht.

Halverwege 2019 veranderde een verkoopgesprek in een soort van sollicitatie gesprek. De heren gaven aan mij graag als commerciële collega bij hun team te willen voegen. Gerwin maakte een opmerking die me nog geregeld voorbij flitst; “je bent de eerste commerciële vent waar ik geen kippenvel bij krijg”.

Na een aantal maanden van leuke gesprekken over toekomst, visie, doelen en waar staat Chainless over 5 jaar. Ben ik in februari 2020 de uitdaging aangegaan en wat heet een uitdaging! Nog elke dag met veel plezier, passie en energie draag ik een stukje bij aan dit geweldige team en bedrijf.