/ BREEAM EN DUURZAME GEBOUWEN
Breeam betekenis
Breeam is een certificering methode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Deze certificering wordt wereldwijd in meer dan 80 landen gebruikt. Breeam is een afkorting van ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method‘.
Met Breeam kunnen gebouwen en projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid. De methode kent vier keurmerken, voor nieuwbouwprojecten, voor bestaande gebouwen (In-Use), voor sloop- en demontage projecten en voor gebieden. Voor nieuwe en bestaande gebouwen kun je bijvoorbeeld denken aan kantoren, winkels, scholen en bedrijfsgebouwen.
Waarom BreEam?
Projecten met een Breeam certificering, voldoen aan tenminste vier criteria; duurzaam, kosten en energiebesparend, gezond en toekomstbestendig.
1.Duurzame projecten en gebouwen
Een Breeam certificaat geeft inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van projecten gebouwen. Zo wordt er niet alleen naar energieverbruik gekeken, maar ook of materialen duurzaam en circulair zijn. Ook de omgeving wordt meegenomen in de duurzaamheidsanalyse. Breeam is een internationaal erkende certificering en zorgt voor een goed en groen imago van gebouwen. Het certificaat laat zien dat je als organisatie serieus bezig ben met duurzaamheid.
2. Kostenbesparing
Met een duurzaam gebouw bespaar je flink op kosten als energie en onderhoud. Gebouwen voorzien van Breeam certificaat kunnen daarnaast aanspraak maken op verschillende subsidieregelingen. Duurzame gebouwen kennen een hogere waarde en zijn erg in trek bij huurders en gebruikers, omdat het er fijn wonen en werken is.
Om de energie efficiency van een gebouw te meten en de prestaties te borgen heeft Chainless een Energie Dashboard ontwikkeld. Hiermee kan het energieverbruik gemonitord worden en waar nodig actie worden ondernomen. Lees hier hoe woonketen Kwantum dit dashboard succesvol inzet.
3. Breeam: Voor een Gezond binnenklimaat
In gebouwen die voorzien zijn van een Breeam certificaat is het gezond wonen, werken en leven. Doordat ventilatie, licht, warmte en koeling goed op elkaar zijn afgestemd kennen deze gebouwen een gezond binnenklimaat. Met als bijkomend voordeel dat wen gezonde werkomgeving voor een lager ziekteverzuim zorgt.
Chainless maakt slimme software oplossingen die zorgen voor een optimaal leefklimaat. Op basis van data kan bijvoorbeeld een HVAC installatie worden aangestuurd.
Een VAV is een mooi voorbeeld van een manier om voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Een Variable Air Volume-systeem is een luchtbehandelingssysteem dat gekoelde lucht, afhankelijk van de temperatuur in een ruimte, variabel kan toevoeren. Waarbij het gebruik maakt van toevoerlucht en retourlucht. Sensoren meten de luchtkwaliteit en voeren indien nodig meer of minder verse lucht toe.
4. Toekomstbestendig
De eisen die Breeam stelt aan duurzame projecten liggen hoger dan de wettelijke normen. Zo is een project of gebouw klaar voor de toekomst en kan het jaren mee. Het laat ook zien dat je echt begaan bent met mens en milieu. In de toekomst zullen steeds meer gebouwen, kantoren, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen zelf hun eigen energie opwekken. Nu al staan zogenaamde nul-op-de-meter woningen volop in de belangstelling.
Weten hoe Chainless kan bijdragen bij het ontwikkelen van slimme gebouwen? Neem dan contact op. Of neem een kijkje bij onze referenties.
wat zijn Breeam richtlijnen
BREEAM hanteert richtlijnen die worden gebruikt om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te beoordelen. Deze richtlijnen kunnen per versie van BREEAM verschillen, maar over het algemeen omvatten ze de volgende aspecten:
Energie-efficiëntie: Beoordeling van het energieverbruik van het gebouw, de efficiëntie van de installaties en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
Watergebruik: Evaluatie van het waterverbruik in het gebouw, met aandacht voor efficiënte sanitaire voorzieningen, regenwaterbeheer en hergebruik van water.
Materiaalgebruik: Beoordeling van de gebruikte materialen in termen van duurzaamheid, herkomst, recyclebaarheid en het verminderen van milieubelasting.
Afvalbeheer: Bevordering van effectief afvalbeheer tijdens de bouw- en gebruiksfase van het gebouw, inclusief recycling en minimalisatie van afval.
Ecologie: Bevordering van biodiversiteit en bescherming van natuurlijke habitats rondom het gebouw, evenals het minimaliseren van negatieve milieueffecten op het ecosysteem.
Gezondheid en welzijn: Beoordeling van de kwaliteit van het binnenmilieu, inclusief luchtkwaliteit, verlichting, akoestiek, thermisch comfort en ergonomie.
Transport: Bevordering van duurzame vervoerswijzen, zoals het stimuleren van fietsen, openbaar vervoer en elektrisch vervoer, en het verminderen van de impact van het gebouw op het verkeer.
Management: Evaluatie van het beheer van het gebouw op het gebied van duurzaamheid, inclusief beleid, monitoring, onderhoud en betrokkenheid van gebruikers.
Daarnaast kan elke versie van BREEAM aanvullende categorieën en richtlijnen bevatten, afhankelijk van specifieke regionale of project gerelateerde aspecten. Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de toepasselijke BREEAM-versie te raadplegen voor gedetailleerde informatie.
/ INNOVATIEVE OPLOSSINGEN
/ ONZE PARTNERS
Veelgestelde vragen over BREEAM
Over het algemeen omvatten de Breem richtlijnen de volgende aspecten:
- De energie-efficiëntie van een gebouw, de installaties en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
- Het watergebruik in het gebouw, als sanitaire voorzieningen, beheer van regenwater en hergebruik van water.
- Welke materialen worden gebruikt in termen van duurzaamheid, herkomst en recyclebaarheid.
- Bevordering van effectief afvalbeheer tijdens de bouw- en gebruiksfase van het gebouw.
- Het minimaliseren van negatieve milieueffecten op het ecosysteem en de bevordering van biodiversiteit.
- De kwaliteit van het binnenklimaat; luchtkwaliteit, verlichting, akoestiek en ergonomie.
- Bevordering van duurzaam vervoer, zoals het stimuleren van fietsen, openbaar vervoer en elektrisch vervoer, en het verminderen van de impact van het gebouw op het verkeer.
Projecten met een Breeam certificering, voldoen aan tenminste vier criteria; duurzaamheid, energiebesparend, gezond binnenklimaat en toekomstbestendig.
/ LAATSTE NIEUWS
Hieronder vind je het laatste nieuws en een overzicht van mooie projecten die we mochten
doen voor onze opdrachtgevers. Waaronder bijvoorbeeld het VU ziekenhuis in Amsterdam.
Chainless B.V. vierde haar 10-jarige jublieum
Vrijdag 4 oktober vierde Chainless B.V. haar 10-jarige jubileum. Een heerlijke dag met geweldig weer en de teambuilding was top! Afgesloten met een overheerlijke barbecue.
(C) EMS en de weg naar een GACS-proof systeem
Deze in huis ontwikkelde EMS-applicatie van Chainless is ontworpen op basis van Niagara. Het betreft een toekomstbestendige applicatie ontwikkeld op niveau klasse A. Door ook de gebruiksrichtlijnen in overeenstemming met NEN-EN-ISO 51000:2018.
Hoe Chainless maatschappelijk verantwoord wil ondernemen
Voor Chainless is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijk en integraal onderdeel van hoe we omgaan met klanten, medewerkers en de planeet waarop we leven. Op zoveel mogelijk fronten willen we een positieve impact maken en naar duurzame groei streven.