/ SMART BUILDINGS

Wat is een smart building?

Een smart building is een gebouw dat met de inzet van geavanceerde technologieën en systemen efficiënter, veiliger en duurzamer in het gebruik is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan geautomatiseerde verlichting, klimaatbeheersing, beveiligingssystemen, energiebeheer en slimme apparaten.

De software engineers van Chainless bedenken en ontwikkelen slimme oplossingen voor het beheren van gebouwen en stellen deze in bedrijf. 

Waarom een smart building?

Een smart building heeft als groot voordeel dat het veel minder energie verbruikt. Energie die wordt bespaard door slimme thermostaten in te zetten of het automatisch uitschakelen van verlichting en andere apparaten. Slimme gebouwen maken vaak ook gebruik van hernieuwbare energie door het gebruik van zonnepanelen of windturbines. Dat is duurzamer en scheelt in de kosten. Veiligheid is een ander belangrijk aspect van slimme gebouwen. Smart buildings werken met geavanceerde beveiligingssystemen. Op basis van sensoren en camerasystemen zijn deze systemen zijn in staat om ongebruikelijke activiteiten te detecteren en direct actie te ondernemen om de veiligheid te waarborgen.
Whitepaper Smart Buildings Chainless
Download nu het gratis Whitepaper Smart Buildings

Meet- en regeltechniek

Voor het aansturen van smart buildings is meet- en regeltechniek een essentieel onderdeel. Gebouwgebonden systemen zoals verlichting, klimaatbeheersing en energiebeheer kunnen met deze techniek efficiënt beheerd en geoptimaliseerd worden.

De software engineers van Chainless zijn specialist in meet- en regeltechniek. Zo ontwikkelden we de Chainless Sense, een apparaat dat de kwaliteit van de lucht meet en kan bijsturen als bijvoorbeeld de CO2 waarde in een ruimte te hoog is.

klimaatcontrole chainless sense
De Chainless Sense monitoort continu het klimaat in een ruimte

Duurzaam kosten besparen met smart buildings

Voor verschillende bedrijven heeft Chainless al een energiedashboard ontworpen. Zo’n dashboard brengt bijvoorbeeld in beeld wat er wordt opgewekt aan zonne- of windenergie of waar er op verbruik kan worden bespaard.

Zo ontwikkelde Chainless voor Kwantum een energiedashboard dat het energieverbruik van alle vestigingen in kaart brengt. Door de verschillende filialen met elkaar te vergelijken heeft Kwantum veel inzicht gekregen in het verbruik van energie en heeft het flinke besparingen kunnen doorvoeren.

Meet- en regeltechniek kan dus uitstekend worden ingezet voor het optimaliseren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Door het verzamelen van gegevens over het energieverbruik van het gebouw en het inzetten van slimme energiemanagementsystemen, kan verbruik worden verminderd en de energie-efficiëntie worden verbeterd. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een verminderde CO2-uitstoot.

Ook aan de slag met gebouw optimalisatie? Neem dan contact op met Chainless en maak gebruik van onze expertise op het gebied van slimme software oplossingen voor gebouwen.

Energie besparen bedrijven
Het energiedashboard dat Chainless voor Kwantum heeft ontwikkeld

5 Smart Building Trends voor 2024

Slimme gebouwen gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen in een efficiëntere, duurzamere en meer leefbare toekomst. Door geavanceerde technologieën te integreren, wordt energieverbruik geoptimaliseerd, de veiligheid verbeterd, het comfort verhoogd en het welzijn van de gebruikers verbeterd. Bovendien spelen slimme gebouwen een cruciale rol in het verminderen van de ecologische voetafdruk van stedelijke gebieden, door duurzaamheid en het efficiënt beheren van middelen te bevorderen.

Ook de komende jaren worden gebouwen door technologische vooruitgang en veranderende maatschappelijke behoeften steeds slimmer. Wat zijn de trends voor de komende jaren op het gebied van smart buildings? 

1. De inzet van AI voor slimme gebouwen

Met de inzet van Artificial Intelligence kunnen gebouwbeheersystemen nog slimmer worden ingezet om klimaatbeheersing te optimaliseren, door rekening te houden met factoren als bijvoorbeeld bezettingspatronen en weersomstandigheden. Door te voorspellen wanneer onderhoud nodig is, kunnen storingen van apparatuur pro-actief voorkomen worden. Verlichting en temperatuur worden automatisch aangepast op basis van persoonlijke instellingen en voorkeuren, omdat het systeem leert van de voorkeuren van de gebruiker. Zo wordt niet alleen het leefklimaat en comfort verbeterd, maar ook energie bespaard en worden gebouwen efficiënter gebruikt.

2. Gezondheid en welzijn als prioriteit

De gezondheid van gebruikers en het leefklimaat worden steeds belangrijker in het ontwerp van gebouwen. Het voorkomt immers ziekteverzuim, draagt bij aan het welzijn van medewerkers en zorgt voor betere concentratie en daarmee een hogere productiviteit. Moderne luchtfiltering- en zuiveringssystemen zorgen voor een hoge binnenluchtkwaliteit. Milieu sensoren monitoren parameters zoals CO2, vochtigheid en fijnstof, om optimale omstandigheden te handhaven. Gebouwen worden steeds vaker ‘biophilisch’ ontworpen. Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke elementen als daglicht, uitzicht en planten het welzijn van gebruikers sterk bevorderen. Als mensen de natuur ervaren in de ruimte waar ze werken, zijn ze creatiever, productiever en gezonder.

3. Duurzaamheid en groene technologie

De aandacht voor de duurzaamheid van gebouwen is sterk toegenomen. Overheden stellen steeds strengere regels op en werken met ESG-overwegingen; de drie factoren milieu, sociaal en bestuur worden gebruikt om de duurzaamheid en ethische impact van een investering in een bedrijf of bedrijfsactiviteit te beoordelen.

Slimme gebouwen monitoren nu zaken als het watergebruik, afvalproductie en energieverbruik. Steeds meer apparaten zijn uitgerust met sensoren en kunnen via de cloud met elkaar communiceren, om zo verbruik en gebruik van een gebouw te monitoren en daarop in te spelen. Zo kan een HVAC installatie warmte en ventilatie automatisch aanpassen op basis van het gebruik van een ruimte.

Deze verfijnde benadering van duurzaamheid in slimme gebouwen gaat veel verder dan het ontwerp en de bouw, het omvat de gehele levenscyclus en operatie van het gebouw.

4. Geavanceerde beveiliging

Met de inzet van de nieuwste technologieën worden gebouwen steeds veiliger. Zo is met gezichtsherkenningssystemen een veilige, sleutelloze toegang mogelijk. AI-gestuurde bewaking kan ongebruikelijke activiteiten detecteren en zorgt voor proactieve beveiligingsmaatregelen. In noodsituaties leiden geïntegreerde systemen bewoners naar uitgangen en coördineren ze met hulpverleners. Crisismanagement en het waarborgen van veiligheid kan zo grotendeels door de techniek uit handen worden genomen.
smart building trends

5. Verbeterde netwerken en connectiviteit

Met de opkomst van snelle 5G-netwerken wordt de connectiviteit van gebouwen naar een hoger niveau getild. Met de komst van 5G worden de mogelijkheden voor real-time gegevensverwerking van apparaten aanzienlijk verbeterd, wat de automatisering en responsiviteit van gebouwen ten goede komt.

Aan de slag met een slim gebouw?

De ontwikkelingen op het gebied van slimme gebouwen gaan snel en vragen om expertise. Met slim gebouwbeheer worden gebouwen steeds duurzamer en efficiënter. Dat levert veel voordelen op, zoals het welzijn en daarmee de productiviteit van medewerkers en een lager energieverbruik.

Heeft u deskundig advies nodig over de implementatie van gebouwbeheer– en klimaatoplossingen? Vraag het Chainless. We kiest voor een integrale benadering van gebouwbeheer met oog voor gebruik, comfort, veiligheid en duurzaamheid,

Meer weten over onze innovatieve software oplossingen voor slimme gebouwen? 
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Whitepaper Smart Buildings Chainless
Download nu het gratis Whitepaper Smart Buildings

Gijs Erisman

Gijs Erisman Chainless

In februari 2020 ben ik begonnen als Sales Manager aan een nieuwe uitdaging binnen Chainless. Commercie is waar ik energie van krijg en mijn passie voor het vak naar bovenkomt. In combinatie met de regeltechniek is dat voor mij een geweldige drijfveer.

Na een jaar in de functie als Sales Manager waarin we als Chainless team grote successen hebben gekend, ben ik binnen Chainless doorgegroeid naar Operations Manager. Naast de mooie groei die wij als bedrijf sinds 2020 hebben ingezet heb ik mij persoonlijk ook mogen ontwikkelen. Een reden te meer om je thuis te voelen bij dit jonge en dynamische bedrijf wat echt wel een autoriteit is geworden in de markt. Hier werken we met elkaar dan ook elke dag aan, waarin elke collega belangrijk is om het teambelang te doen slagen.

Waar ik trots op ben
Na iets meer dan 2 jaar kan ik wel zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen binnen Chainless wat we inmiddels bereikt hebben. En daarmee bedoel ik eigenlijk ook wat wij voor de klanten en relaties hebben kunnen doen. Projecten en de ontzorging van A tot Z, oplossingen gebracht waar anderen opgaven, internationaal onze stappen gezet, Chainless product ontwikkeld omdat dit een eindgebruiker kon helpen en inmiddels uitgegroeid tot die partner waar iedereen op kan bouwen.

– Als commercieel succes; dan kijk ik toch ook naar de cijfers en hebben we het jaar 2020 een groei van 55% gerealiseerd en in het jaar 2021 een groei van 43%. Waarin we voor 2022 uitkijken naar een groei van 24%.

– Als bedrijf succes; Ons weten te profileren als solutions partner een partner die altijd een oplossing vind. Zo ook voor een relatie het VUmc, waar we al jaren een loyale partner zijn.

– Als team succes; we als team hebben geslaagd om een grote tender te winnen, en we het nieuwe Research and Development Ziekenhuis mogen maken.

Waar ik voor sta
Altijd open, eerlijk en transparant een gesprek voeren, waarin de klant centraal staat. Waardoor de verwachting ook het resultaat wordt en we allemaal het beste nastreven. “zeg wat je doet, doe wat je zegt”.

Met veel plezier, humor en passie altijd de beste oplossing nastreven voor elk project en voor elke klant.

Hoe ik bij Chainless terecht ben gekomen?
Ik heb Chainless in 2018-2019 leren kennen, ik was in die tijd Area Sales Manager voor Sontay. Een Engels bedrijf in veldapparatuur voor de gebouwautomatisering. Bart en Gerwin de twee eigenaren waren een relatie van mij die ik geregeld bezocht.

Halverwege 2019 veranderde een verkoopgesprek in een soort van sollicitatie gesprek. De heren gaven aan mij graag als commerciële collega bij hun team te willen voegen. Gerwin maakte een opmerking die me nog geregeld voorbij flitst; “je bent de eerste commerciële vent waar ik geen kippenvel bij krijg”.

Na een aantal maanden van leuke gesprekken over toekomst, visie, doelen en waar staat Chainless over 5 jaar. Ben ik in februari 2020 de uitdaging aangegaan en wat heet een uitdaging! Nog elke dag met veel plezier, passie en energie draag ik een stukje bij aan dit geweldige team en bedrijf.